Napisal/-a VCC » Po Sep 03, 2007 12:50 pm
Skarabej - Piran
nekoč - Surf-bar
Cankarjevo nabrežje (na začetku Pirana - Marčana)
obisk: 14-21 7. 07
Povzel bom svoje tri obiske v Skarabeju v tednu dopusta v Piranu.
Skarabej se nahaja na mestu včasih legendarne pizzerie Surf-bar, ki pa nikoli ni slovela po pizzah, pač pa študentovskem pijančevanju, poceni pivu in tako naprej. "Luknja" za "zagreznit" skratka.
No lani je Surf-bar prevzel lastnik Piranskega Cafe Teatra in kantine Žižola in ga močno preuredil, preimenoval v Skarabeja in uvedel nekaj bolj resnega kot samo podpovprečne pizze (no sploh bi rad enkrat vidu dobro pizzo v Piranu). Gostilna je locirana ob zelo simpatičnem vrtu, ob poti proti Tartinijevem trgu, malo naprej od avtobusne postaje.
Obisk 1. Zmenli smo se manjša družba 4 oseb, prva dva sva bila tam malo prehitro in sva potem kramljala z natakarjem nekaj časa, potem je pa na vrt prišel posedet še kuhar. Beseda je dala besedo in je kuhar rekel da nimamo več kaj skrbet al pa izbirat, da on že vse ve, kaj bomo jedli in da je itak brez veze si kaj zmišljevat. No, smo se pustili presenetit.
Medtem prideta še dva iz zasedbe in kmalu uleti na mizo malo paradižnika z mozzarelo, olivni oljček čez, malo balzamičnega kisa, bazilika in sveža koprska bela štruca. Tolko za otvoritev.
Nato pa bomba1: Tagliatele z jastogom. Meni do sedaj najboljša pašta, kar sem jo kadarkoli kjerkoli jedel. Rezanci skuhani perfektno, omaka z jastogom (ni ga bilo samo za vzorec) pa tudi. Smo pomazali s kruhom. Kot glavno jed smo dobili bombo 2: v pečici pečen zobatec (cca 2,5 kg, se ve divji), zraven se je pekel mlad krompirček, paprika, bučke, melancani. Riba je bila perfektno spečena, okusna in nežna a hkrati čvrsta, ravno tako super krompir in zelenjava. Zraven smo dobili še eno sestavljeno solato (mlad radič, rukola, bučke, verjtno še kaj..). Sladice nismo več zmogli, zaključili smo z eno domačo grapo. Vseskozi nas je spremljala domača (Babičeva) malvazija, ki pa ni nič kaj posebnega, vendar paše..
Obisk 2. Tokrat v dvoje in po meniju. Jaz rižoto s kozicami, dama solatni krožnik, kjer se je najdlo rukolo, bučke na žaru, melancane, češnjeve paradižnike, črne olive, radič, parmezan in za celo porcijo lignjev z žara, ki so prekrili zelenjavo. Super. Moja rižota je bila lepo "na zob", nežna in kot se spodobi. Zraven ista malvazija. Pol pa še grapa. Zelo teknilo tudi vdrugič.
Obisk 3. Tokrat mesna varianta, za začetek spet malo paradajzka z mozzarelo, nato pa beefsteak na žaru zame in medaljončke iz govejega fileja na rukoli za damo. Oboje je spremljal na kolutke narezan in pečen mlad krompir in na žaru pečena paprika. Steak je bil pečen "malo manj kot srednje", kot ga vedno jaz vzamem, tako da je sredica temno rdeča. Obe sorti mesa sta bili perfektno pripravljeni. Zaključek so bile palačinke s čokolado, videle so tudi malo cimeta. OK. Za konec grapa iz kutin. Če kdo gre, dajte zahtevat to grapo, superca!
Skupna ocena: PŠ
PS: Natakar Davor (visok, suh) največkrat pričara majhno "gledališko predstavo" z zabavnimi komentarji in gestikulacijo z rokami, da ne boste presenečeni, v primeru da greste sprobat...
LP; VCC