VINO

Gostilne in restavracije. Vsi imamo različne izkušnje- zakaj jih ne bi zaupali drugim- dobre in slabe.
Vnesite svoje nove izkušnje ali le dodajte lastno izkušnjo.

VINO

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Pe Sep 15, 2006 4:45 pm

Najbolj priznana revija na svetu za ocenjevanje vin je med poznavalci DECANTER iz GB.

V zadnji številki ( Sep 06) so ocenili preko 6000 vin iz celega sveta razdeljeno po regijah, cenah, vrsti, ipd. Dobijo lahko zlato, srebrno , bron medaljo ali pa so le pohvaljena. Od 6311 vin jih je dobilo zlato medaljo 187. Vina se delijo na tista pod 4000 SIT ter nad. Večina dražjih vin je pod 10.000 SIT za steklenico.

V regiji srednja Evropa so bila tudi vina iz Slovenije. V tričlanski ocenjevalni komisiji je sodeloval tudi Robert Gorjak, ki piše tudi o tem v prilogi Dela Polet.

Nad 4000 SIT ( točenje 40.000 SIT) je dobil tudi zlato medaljo Čurin-Praprotnik, Šipon ledeno vino 2003.


No, zlato medaljo je dobil tudi Simčič Marjan za Leonardo, 2002 belo sladko vino za rang pod 4000 SIT.


Bogve, kako bi se odrezal DIY cviček 2005?

V tem ocenjevanju niso zastopana najdražja in najboljša vina. Kot zanimivost je trenutno eno najdražjih vino Petrus iz Bordoja letnik 2004, ki bo primeren za pitje čez 10-15 let in stane trenutno cca 7.000.000 SIT in cena bo šla seveda zaradi pričakovanj še navzgor.

No , cena je za lesen zaboj 12 steklenic! Torej le slabih 600.000 SIT+ DDV za flaško.

PS:Avdio vprašanje: Le kaj je notri, da je vino tako drago?
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: VINO

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » So Sep 16, 2006 11:12 am

[quote="administrator"]
PS:Avdio vprašanje: Le kaj je notri, da je vino tako drago?

Med drugim je v ceni tudi račun za helikopter, ki pred trgatvijo leta nad vinogradi in suši grozdje, če je pred tem padal dež, ali pa je grozdje vlažno samo zaradi jutranje megle...Nekateri ničesar ne prepuščajo naključju.
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » So Sep 16, 2006 11:43 am

Ali so grozdne jagode uparjene za isti zaboj?
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » So Sep 16, 2006 11:59 am

:lol: :lol: :lol:
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a jr » Ne Sep 17, 2006 10:45 am

Tudi sam rad pijem vina ter pri tem kaj pokomentiram. Pravijo, da so bela vina zahtevnejša za kletarjenja kot rdeča. Sam opažam, da ima večina ljudi rajši bolj sladka bela vina. Nekateri kletarji to spridoma izkoriščajo, ter pri predelavi vin (predvsem belih) nasilno prekinjajo vretje s tem, da vina ohladijo. Po mojem so taka vina sicer res sladka vendar brez arome in"žlahtnih" kislin ter enostavno povedano prazna. Ker sem že velikokrat naletel na takšna bela vina se zadnje čase pač raje odločim za flašo rdečega.


JR

PS: Vsaka podobnost z audio-m je zgolj naključna.
jr
 
Prispevkov: 36
Pridružen: To Feb 21, 2006 7:03 pm

OdgovorNapisal/-a VCC » Ne Sep 17, 2006 1:10 pm

Zdravo!

[quote="jr"]Ker sem že velikokrat naletel na takšna bela vina se zadnje čase pač raje odločim za flašo rdečega.
JR

PS: Vsaka podobnost z audio-m je zgolj naključna.


Ne gledaš po pravih policah. :D

Recimo:

Ptujska klet; Traminec Nobl; 2006; suho; srebrna medalja Concours Mondial De Bruxelles 2006 - Bruxelles
Ptujska klet; Sauvignon Noblesse; 2005; suho; bronasta medalja, Decanter
Ptujska klet; Sauvignon Noblesse; 2004; suho; šampion sorte KŽS Gornja Radgona
Belica iz Medane; Sauvignon; 2005; suho
Radgonska klet; Ranina Cicconia; 2004; suho

Pa do Avstrijskih Štajercev in Bricev iz one strani meje nisem še niti prišel.

Za rdečkarje :D pa recimo: Guenther Wagner; Spielfeld - Avstrija; Pinot Noire, Blauer Burgunder, Merlot in Cabernet Sauvignon; takih rdečih še pri nas nismo jemali.

Za gverilce: Rebula, Grauner. Več ne povem, kdor ne ve, ni vreden. :twisted:
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm
Na vrh

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Ne Sep 17, 2006 2:24 pm

Bela sladka vina?- Ja, ob sladici! V Sloveniji se najde več boljših belih vin kot rdečih v primerjavi z svetom. Ali to pomeni, da smo boljši kletarji, ali pa ne znamo narediti tako vrhunskih rdečih vin.

V Decanterju je sladko belo vino Čurina doseglo zlato medaljo, rdeče od Edi Simčiča( Duet 2001) ter Marjan Simčič, Teodor Reserve 2002 pa srebrno.

Toda osebno imam rajši rdeče- ima več duše!

No, na naslednjem avdiofilskem srečanju- ki zna biti mogoče ob sejmu 7.10.06 v soboto lahko to malce bolj konkretno izvedemo.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a VCC » Po Sep 18, 2006 7:43 am

[quote="administrator"]
Toda osebno imam rajši rdeče- ima več duše!
No, na naslednjem avdiofilskem srečanju- ki zna biti mogoče ob sejmu 7.10.06 v soboto lahko to malce bolj konkretno izvedemo.


Lepo. CC smo nekaj takega pravzaprav planirali, dodatno z degustacijo čilijev.

Aha, še ena vredna štajerska rdečina: Ptujska Klet; modra frankinja royal red; 2003; suho - seveda.

Bomo poskusili na sejmu.
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm
Na vrh

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Po Sep 18, 2006 4:47 pm

No, pa naj še kdo reče, da avdiofilstvo in vino nimata nič skupnega... :lol:
Marko Puš
 

OdgovorNapisal/-a fotr » Po Sep 25, 2006 9:50 am

Si pa mal u temo brcnil. Pri HiFiju moraš dati zato, da te dobro zadane kar precej denarja, ali pa vsaj veliko svojega časa, pri vinu si pa lahko zadet že za cca par sto tolarjev.
fotr
mod
 
Prispevkov: 346
Pridružen: Pe Feb 18, 2005 10:37 am
Kraj: Škrilje vas nad Igom

OdgovorNapisal/-a Rogouc » Po Sep 25, 2006 1:36 pm

[quote="fotr"]Si pa mal u temo brcnil. Pri HiFiju moraš dati zato, da te dobro zadane kar precej denarja, ali pa vsaj veliko svojega časa, pri vinu si pa lahko zadet že za cca par sto tolarjev.


Jaz sem pa mislil, da je ravno obratno. Da moraš biti pošteno zadet, da se začneš ukvarjat s hajfijem. :P :P :P :P :P

R :P
Rogouc
 
Prispevkov: 199
Pridružen: Če Mar 31, 2005 7:02 am
Na vrh

OdgovorNapisal/-a fotr » To Sep 26, 2006 7:46 am

ja, ampak, to je bila tudi zadnja zadetost, saj povprečnemu slovenceljnu zmanjka casha še za šnops, ko ga začne vtikat v mašinerijo.

Res je pa tudi, da ob primerni zadetosti vsak tranzistor poje kot Karan, tako, kot so kelnarice iz realsocialističnih bifejev iz runde v rundo lepše in vse bolj podobne manekenkam.
:oops:
fotr
mod
 
Prispevkov: 346
Pridružen: Pe Feb 18, 2005 10:37 am
Kraj: Škrilje vas nad Igom

OdgovorNapisal/-a VCC » Sr Okt 18, 2006 1:53 pm

Zdanjič pritrese Rogouc k meni eno francosko buteljo - Cantelaudette Rouge Bordeaux 2004 - izvrtano v Leclercu za cca 1700 Sitnic. Sicer je pa po nalepki to čisti merlot.

Pa dajmo nekaj popapcat, namočit kljune in videt, kaj vidimo.
Štoplciger je zavrtal, karafa se je omočila, dali smo mu pol ure in nato je srečal kozarce.

Vonj je deloval obetajoče, nikjer ekscesov ampak tudi neke slojevitosti ni bilo. Dišalo je po vinu, asociacij pa nekak ni blo. Edino mogoooče malo po jagodičastem sadju.
V ustih je (najprej) deloval prijetno, nič pretresljivega čeprav okus ni sledil vonju.
V grobem bi okus lahko razdelil na tri dele, ki so si sledili v lepo ločenih razmikih.
Najprej je prijadral okus po vinu (?), ne preveč sledeč vonju, nato je vstopila meni precej prijetna kislina, ki je nekoliko osvežila dosedanje, no potem pa nastopi katastrofa, vino se je sesulo in ostala je grenkoba, še najbolj podobna slabemu sodu. To se je veleklo v pookus, ki pa je hvalabogu zelo hitro ugasnil.

Razočarani (VCC, Rogouc in ena deklica) smo rekli "ne se zezat" -- deklica je komentirala "ne smem ga met predolgo v ustih", za kar je požela salvo smeha -- in ročno nato odčepili enga rdečega Štajerca - Royal Red Modra Frankinja 2003.
Isto je romala v karafo.
Že čisto v štartu je postreglo vino z neprimerno večjim veseljem do življenja, aroma direktno iz flaše (v karafi) po slivovi marmeladi z malo ruma je obetala. Čez čas se je vonj nekoliko umiril, prišli so odtenki višenj, gozdnega sadja, nekoliko železa..

Okus je nekoliko tanek v primerjavi z vonjem, vendar mu lepo sledi, še vedno se najde vse iz vonja, skupaj z okusom grozdnega soka. Če so pri francozu okusi preskakovali iz enega v drugega, se je tukaj vse lepo počasi zlivalo. Kislina je osvežila okus takoj, pookus je pa trajal in trajal in klical po še.

Buteljka, ki ni v akciji pride enga Prešerna.

Zgleda je res, da je treba za primerljivega francoza dat vsaj 5x več kot naše zadeve.

V prihodnosti pridejo pod štoplciger še Simčičev Duet, Čotarjeva terra rosa, Royal Red Modri Pinot, Santomas C.Sauvignon, Vinakoper Cipro (pazite, tale je petarda!!) Rogouc je našel nekaj čilenskega....
Naslednjič ko grem k Tomažu Ščurku v brda, mu uplenim en UP 2000....
Raziskujemo, skratka :roll:
LP; VCC
VCC
 
Prispevkov: 328
Pridružen: Ne Mar 13, 2005 5:28 pm

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Okt 18, 2006 2:55 pm

"Real time test" je tri kozarce vina-koliko je dobro seveda, za slabo je pljunek dovolj...
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

OdgovorNapisal/-a DaretovaSenca » Sr Okt 18, 2006 4:00 pm

[quote="VCC"]Naslednjič ko grem k Tomažu Ščurku v brda, mu uplenim en UP 2000.... Raziskujemo, skratka :roll:

Vid, če že greš v Brda, se oglasi še pri Miranu Sirku(BJANA) s katerim bosta preizkušala njegova peneča vina, pa rdeči Status in beli Furlanski Tokaj. Se izplača.
V njegovi kleti so gostovali že jazzisti Kenny Wheller,Gianluigi Trovesi in Aleksander Balanescu, ki je tudi obljubil, da pride naslednje leto na njihovo obletnico drgnt violino...
Če pa se bo vaša vinska klapa odločila obiskati letošnji Jazz&Wine (www.controtempo.org) v Krminu, bomo lahko skupaj obiskali briške kleti : Ščurek, Bjana, Pulec, Belica, Klinc, Kren...

lp iztok
DaretovaSenca
 
Prispevkov: 119
Pridružen: Če Jun 30, 2005 6:39 pm
Na vrh

Naslednja

Vrni se na GOSTILNE & RESTAVRACIJE 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov