Tujina

Gostilne in restavracije. Vsi imamo različne izkušnje- zakaj jih ne bi zaupali drugim- dobre in slabe.
Vnesite svoje nove izkušnje ali le dodajte lastno izkušnjo.

Outback Steakhouse-Strip,Casino Royal, Las Vegas

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Pe Jan 18, 2008 6:12 pm

Outback Steakhouse
3411 Las Vegas Bulevard
Las Vegas NV89109
USA
obisk:6.1.2008

V mojem hotelu ima svoj lokal ta manj znana veriga in prvi dan ob prispetju in utrujenosti ter biti buden preko 30 ur( od tega zadnje 4 ure postavljanja sistema na sejmu) je bilo to kar primerno za prvo večerjo. Držalo me je le pokonci to, da ko nekaj dobrega pojem ,je le 3 minute do moje sobe.

Ja, dober steak z prilogo in kozarcem rdečega filmskega vina, ki ga prideluje v Kaliforniji režiser Coppola. Odlična večerja, odlična družba. Tak stejk dobiš pri nas ZELO redko.Bistvo je v tem, da je tako dober, da skoraj ne rabiš nobene omake.

No saj tam smo jedli še enkrat- sam sem jedel : Three tails.
Ja, tri jastogove repe na žaru za 24 USD!!! Pri nas bi bil eden 50 EUR.
Prijatelj je jedel varianto T bone steka- toda kdo lahko poje 1kg mesa.

Obisk: PŠ( namreč, ta hotel je poceni in zelo blizu sejmu)
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Harrah's The Range Steakhouse-Las Vegas

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » To Jan 22, 2008 4:02 pm

The Range Steakhouse-Harrah's
3475 Las Vegas Blvd South
Las Vegas
USA
obisk:8.1.2008

Še en obisk restavracije blizu hotela,ki je po izgledu na višjem nivoju v sklopu hotela s krasnim pogledom na "The Strip" in hotele skozi velika okna( Mirage,....).
Na meniju sem zagledal Wagyu goveji carpaccio in poleg "normalnega" stejka z zelenjavno prilogo v obliki kremne špina?e, velikega pe?enega krompirja in na žaru pope?eni špargelnov sploh ni bilo možno izbrati kaj drugega- tudi cena ni bila nora.

Ob kozar?ku Kenwood kalifornijskega rde?ega vina je prišel krožnik na katerem je bil tanko narezan in nalepljen carpaccio z za?imbami. Z majhno vilico se je carpaccio postrgal s krožnika, dal na pope?en kruhek in nato se je to pojedlo. Kon?no sem jedel wagyu govedino(Koebe-Japonska) in priznam, okus po pope?enem kruhku in olivnem olju je bil dober, zraven pa je bilo še nekaj kot meso- toda ni važno, važno je da, lahko re?em, da sem jedel Wagyu govedino, ?etudi vzgojeno v ZDA.

No, kasneje je "stejk" pomanjkanje mesa nadomestil, ter za zaklju?ek sirova torta( ki, ?e ni zelo sladka) potrebuje omakico. V tem primeru je bila kombinacija odli?na.

Vendar je bil naslednji dan zmagovalec Morton's steak.
Ocena: PŠ ( 2009)
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Firence-Italija

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Po Mar 10, 2008 7:18 pm

Firenze- Italija
Obisk: 6-8.3.2008

Ocena obiska nekaterih trattorij, oštarij in restavracij z ve?dnevnega obiska Firenc katerega glavni namen je bil ogledu muzejev in pala?.

V kratkem ?asu, ob ne preve? »vro?em« vremenu, ni enostavno izbrati pravi lokal. Verjetno jih je vsaj 1000. Tudi turistov je navkljub zimi polno. Kot veste kuhinje v glavnem delajo med 12.30 in 14.30 ure ter zve?er od 19.30 dalje. Zato mora ?lovek paziti na te ure, da ujame odpiralni ?as oz. so potem na razpolago cel dan razli?ne pizze , sendvi?i, ipd, kar ni nujno najslabši izbor. Toda, da bi ?lovek obiskal Firenc in ne poskusil Fiorentinski steak ( T Bone steak) je seveda velik mesni greh. Z interneta sem si snel z neke strani( bogve katere) deset najboljših lokalov v F.

Pa vendar, ob vožnji skozi hribovje postanek na avtocesti v manjšem Autogrillu( pozno popoldne) in mešana porcija tople paste( špageti z paradižnikovo omako in tagliattele- tanki rezanci) z mesno omako. Jasno je bilo, da so cestne testenine pripravljene vnaprej a so bile klub temu« a la dente« in omaki brez pretresljivosti . Ko sva pojedla, sva ugotovila, da se v kotu skriva mikrovalka, kjer si lahko sam dodatno segreješ mla?ne testenine. Drugi? padejo sendvi?i, ker so izgledali zelo zapeljivo.

V središ?e starega dela mesta sva prišla brez pretresov in avto seveda ostane parkiran v garaži. Od sedaj le nogice in zanimivi so samo lokali, ki so zelo blizu nastanitve. Namre?, po celodnevni hoji po mestu nogice ne gredo dale?. Seveda obvezno dobiš priporo?ilo s strani lastnikov sobe, kateri lokali v bližini so »najboljši« toda, da veš v kakšnem smislu, pa je potrebno malce povprašati, mogo?e rezervirati, ipd. Zato so bili vsi lokali najve? 5-10 min hoje od postojanke( soba s freskami iz 15. stoletja).

Torej, prvi večer obisk Trattorije imenovane Cibreo s tipično toskansko hrano. Veliko lokalov je oranizirano kot družinsko podjetje in sicer kot cenejša in mogo?e malce bolj stisnjena Trattorija ali oštarija, zraven je potem še dražja restavracija in v?asih lo?eno še prodaja vin kot enoteka. V tem lokalu na jedilnem listu ni bilo testenin!
Prva predjed je bila za njih tipi?na, gosto rjava, dokaj za?injena ribja juha ter teko?a polenta z olivnim oljem in parmezanom. Okusno. Nato mešanica koš?kov soljene ribe-polenovke zmešano z krompirjem in razli?no zelenjavo ter zraven še cveta?a v majhni skodelici kot dodatna hladna zelenjava. Zame, tele?ji rep z paradižnikovo omako in mešanico krompirja in zelenjave. Dobro, tipi?no, a ne pretresljivo. Kot sladica je bila izbrana sirova torta z pomaran?o, ki pa je lahko tipi?no grenka- saj veste razli?ne barvne gren?ice, ki jih Italijani tako radi pijejo. Panna cotta pa je prišla v obliki Creme Caramel. Kaj ?eš. Zraven tipi?no Vino rosso di casa, ki se ga je dalo narediti požirek tudi po zelo sladki CC sladici. To bi lahko bil test dobrega vina za vbodo?e. Postrežba je bila hitra a naju vseeno niso metali ven. Po odhodu sva zavila še okoli vogala, si pogledala meni njihove restavracije, ki je bil na papirju popolnoma isti. Toda cene so bile 2,5x dražje- naenkrat je postala hrana v trattorji ZELO DOBRA! Npr. rep 14:36 EUR!!!

Drugi dan hitro kosilce med obiskom galerije in pala?e. Tipične testenine- svedri s svežim paradižnikom in baziliko , narejeno bolj kot dodatki in ne kot prelivna omaka- zelo dobro ter seveda ena tipi?nih jedi- vampi z paradižnikovo omako. Dobro, toda za naslednjih 12 mesecev sem ozdravljen.

Zvečer: zvezda obiska naj bi bil po kulinarični strani kvalitetna restavracija specializirana za Fiorentinski stejk. Znano je da v Toskani obstoja govedina in govedina in je lahko cena zelo različna.
Osteria Caffe Italiano: vidi se, da je lokal na višjem nivoju. Glavni kelnar je priporočil F. Stejk za dve osebi- cca 1,6-1,7 kg mesa!?! Prav- kako pečeno se ve- »fiorentina stajl«. Hišnega vina nimajo in lahko izbereš od 18 EUR do 300 EUR za flaško. Izberem Chianti ( najcenejši Brunello je bil 50 EUR) za 31 EUR- nimajo- priznam, zraven je bila pika, toda kaj naj pomeni ne vem. Nato je bil izbor med 21 ali 55 EUR zelo enostaven. In vino za 21 EUR je odlično.

Kot pozdrav iz kuhinje rezinica salame, nekje med salamo in tlačenko, malce prekrito z tenkimi laski limonine lupine, ki se je odli?no podalo k »mastni« salami.

Domači raviolli z riccoto( skuta), špina?o in mladimi arti?okami je bilo tisto za kar so testenine lahko fenomenalne.
Toda, osebno sem imel tagliattele z golobom- koš?ki golobjega mehkega mesa v mo?ni omaki so bile še boljše.

V velikem pričakovanju pride k mizi krožnik z ogromnim T bone kosom mesa. Saj veste, na eni strani je v bistvu meso biftka, na drugi strani pa večji del roastbeefa. Kelner je vešče odrezal z lahkoto od kosti dva ogromna kosa cca 5 cm debelega mesa, ju prerezal na pol in dal na krožnik polovico vsakega. Zraven pa pečen krompir ter blitvo in tipično toplo fižolovo( zrna) solato.
Dišave so preplavile mizo- vonj po hrustljavo zape?enem mesu na dimljenem lesu ter rožmarinu. Prvi rez na manjšem kosu mesa je absolutno izpolnil pri?akovanja. Npr.tudi tisti del mesa, ki je bil ob kosti je imel okus, pravo slanost in okus po rožmarinu. Zraven se ni potrebovalo nobenih omak, le malce blitve, košček krompirčka, mogoče majhen košček suhega kruha( o tem pozneje) ter požirek vina….
Seveda majhni jedci kot sva midva, sva kmalu ugotovila, da je količina ogromna. Preskok na roastbeef je pokazal enak okus po mesu, a večjo čvrstost in to posredno vpliva na okus- kaj čem, prejšni kos je bil le boljši. Toda ,če bi za?el pri » slabšem« bi bil bolj sit kot pri biftku in bi ga manj užival. Skratka ob polovici uživanju večjega kosa mesa- kapitulacija! Še dva jedca bi potrebovala.

Toda ni ga hudiča, moram poiskusiti sladico- profitarols( majhni krofki) polnjeni z vanilo in ob mizi prelito s hladno toplo čokolado- nisem ne vem kakšen ljubitelj ?okolade a ob?asno me zagrabi. Fenomenalno. ?ez to sladkobo pa še en test s požirkom rde?ega vina, ki je sedel brez težav. Ra?un cca 75 EUR po osebi in ?e ste vegetarijanec je to pro? vržen denar, toda priporo?am, da si enkrat kaj takšnega privoš?ite. Seveda ?e tega ne jeste velikokrat, ne boste vedeli kdaj ste razo?arani in kdaj je fenomenalno. Podobno kot HIFI. ?isto na koncu zelo dobra malce sladkobna grapa- po dva krat. Toda zara?unali so samo 1x.

Drugi dan nisem bil la?en do kosila- toda na drugi strani reke sva našla tipi?no Trattorio imenovano Sant' Augostino 23, ki je bila zelo blizu Via Mafia, kar se je odražalo tudi na klienteli-mislim ni bilo turistov, le doma?ini. Kaj jesti? Ossobucco( tele?je kra?e v omaki) bi bilo preve?, zato naro?im Ossobuco arrosto kot predjed- pridejo štirje koš?ki ožjega dela kosti tele?je kra?e, visoki cca 4 cm, v katerih je bil pe?en kostni mozeg z maslom , štirimi toasti ter vilice za polže. Kako to jesti? Enostavno, daš vro?o kost na vrh toasta, prebodeš mozeg tako, da maslo ste?e na toast in nato izbezljaš ven še vsebino in poješ-odli?no. Nato doma?e jaj?ne testenine- »nudlni« z arti?okami ter izbor sirov( ni? pretresljivega z akacijinim medom) in seveda na za?etku poleg vode še »mezzo littri di cassa vino rosso« Ni najbolj pravilno povedano, a žejen nisem bil.

Zve?er obisk tretjega lokala po priporo?ilu hotel?ka. Natalino, le 3 minute stran. Ristorante tippico, ki se je izkazal za tippico turistico. Ravioli so bili kot doma?i, a omaka je bila paradižnikova in okus « ala Vegeta«. Rižota z mladimi špargelni je bila odli?na in moj biftek tipi?en soliden » ala slovenia«. Piš?an?ja prsa z paradižnikovo omako in sirovim prelivom so bila zelo » ala menza«. Na koncu grapa na ra?un »cassa«. Vino je bilo hišno, toda butelj?no. OK.


Kruh- zunanja skorja je trda in suha, znotraj mehak toda ne preve? in kar precej Italijanov je hodilo naokrog s »francosko štrle?imi štrucami«. Toda, ko ga gricljaš to ni? ne moti. Seveda je toskanski kruh druga?e opisan v hudomušni knjigi, ki jo je napisal Anglež žive? v Toskani:

J.Hamilton-Paterson- Cooking with Fernet Branca. Prevod iz angl:

»Nekaj je kompletno narobe s toskanskim kruhom. V resnici je to sramota: je iznakaženost v druga?e odli?ni kuhinji.
Celo Italijani iz drugih regij se nor?ujejo iz njihovega kruha- npr. da je edini kruh na svetu, ki že iz pe?ice pride postan!
Toda, to je le majhno pretiravanje. Toskanski kruh ne redi, ker ?e je star že ve? kot tri ure, zahteva rezanje rezine kruha toliko kalorij kot jo ima sam rezina. ( to je poznano kot Samov zakon). To lastnost kruha bi morala italijanska industrija hujšanja bolje promovirati.
Ko je »Robert Graves« izjavil, da so »ženske dobre kot kruh« bi izjavil, da so »ženske trde kot žeblji«, ?e bi vedel za toskanski kruh.



Zaklju?ek- ko greste v tujino oz. drugam ne pri?akujte, da boste dobili, kar ste navajeni kot npr. Štajerci bu?nega olja na motovilcu na Krasu. Poskusite hrano in dajte oceno kasneje. Glej P&O
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Okolica Splita-prvomajski prazniki

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » So Maj 10, 2008 9:23 am

Dalmacija

To je bil obisk teh krajev kot tipičen turist. Se pravi greš jest tja kot ostali turisti, kjer je bilo za ta letni čas kar precej Slovencev ter v večini tujcev. Koliko je bilo tistih, ki so se tudi versko( Medjugorje) osvetljevali, ne vem. Toda v Splitu je bilo tam kar nekaj američanov ter turistov iz Azije.

Kot turist se vam tam obeta podobno kot nama- riba ali meso, testenine ali pizza z podobno ponudbo povsod. Če ste tam sredi zime so tedaj odprti "pravi" lokali. Ker pa je že začetek sezone, se začenjajo odpirati tudi začasne restavracije in verjetno čez mesec dni VSI lokali, kjer piše grill, konoba, pizza,restaurant, ribe,fish,....

Izstopalo je tole: v eni dobri in dragi restavraciji je bil biftek žilav, v drugi je bil biftek zelo dober, v tretji je bil T bone steak majhen, tanek in dober. V četrti je bila draga ribja plošča za dve osebi postrežena hladna, v peti je bila grdobina na buzari odlična. Sipe na žaru so bile postrežene z črnilom( sem bil vprašan če hočem z ali brez) in so bile odlične. Rižota je bila z nepravim rižem z veliko školjkami in paradižnikovo omako.Telečja jetrica na žaru so bila predebela. Jagnetina ispod leše kot del menija je bila bolj kot maščoba ispod leše. Testenine z lososom so bile velike in dobre. Sem pa že dobil dober paradižnik v solati, toda ko sem v drugi gostilni naročil samo paradižnikovo solato- je bila zopet anemična.
Zaključek- kot turist dobro jesti je kot zadeti v Vegasu- toda lokalno je bila vedno dobra gostilna v Podstrani(par km južno od Splita na glavni magistralki- ki zaradi avtoceste do Makarske to več ni)po imenu Amigo, ki leži tik ob plaži z prekrasnim pogledom na morje.
Ocena:PŠ( kaj nam pa drugega preostane)
Verjetno bom naslednjič le vprašal par prijateljev iz Splita kje dobro jesti.
Oglejte si tam: stari del mesta Split( palačo), ter stari del Trogirja, toda obvezno si oglejte grad Klis nad Splitom ter še bolj obvezno ostanke glavnega mesta Dalmacije iz rimskih časov, ki so med Splitom in hribi v mestecu Soline in se je imenovalo Salona. Žal poletje za to ni najbolj primerno.
Če se radi sprehajate ob morju na sami obali pa pojdite do Makarske rivijere ter se sprehodite od Brele( osebno mi je to najlepši kraj tam) do Baških voda( 6 km) ali pa do celo mesta Makarska.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

London-Vel. Britanija

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Ne Maj 25, 2008 9:20 am

Okolica Londona( Richmond)
Obisk- sredina maja

To je bil prijateljsko poslovni obisk in sem izbral le nekaj stvari, ki so na drug način izstopale.
Če pogledate na Kuzma zanimivosti boste videli, da smo na tiskovni konferenci ob predstavitvi ročice pili tudi šampanjec- ne spomnim se kateri Mum, ampak je bil zelo prijeten. Toda , če naletite na dobro suho Zlato Penino( kar je redkost, ker imam občutek, da se jih hočejo pred Novim letom znebiti in zato spustijo ceno, zato, ker jim kvaliteta peša) niste zamudili veliko. Seveda pa je tako kot dober zvok, če ga nisi navajen, je hitro vse podobno...

V pubu kot kosilo sem jedel jagnečje majhne pleskavice- zelo okusno skupaj s pečenim krompirjem, omako in seveda Ale pivom.

V suši baru je zelo izstopala ena od predjedi- tunin file, na hitro zunaj popečen( saj veste, tako kot krava ima različne dele mesa, tako ima tudi tuna) ,nato razrezan na tanke rezine, podobno kot tagliata, nato malce začinjen, česen, ingver ter na tanko ročno narezane oziroma tanke trakce različne zelenjave. Fenomenalna kombinacija.

V restavracija ROH ( Royal Opera House- ja Covent Garden) pred predstavo Tosce pa večerja. Kot predjed avokadova krema z rakovim mesom in dodatki, ter kot glavna jed rezina trebuha svinje( Belly of pork). To je del zunanjega dela mesa, kjer je hrustljavo pečena koža in nato 3-4 cm sočnega mesa in tankih slojev maščobe- ne vem kako se to imenuje pri nas s pečenim krompirjem in zelenjavo. Zopet zelo dobro, le koža je bila na mojem primerku malce pretrda. Zraven smo bili zelo dobro belo francosko vino po izboru mojega gostitelja. V prvi pavzi pa nazaj na izbrane sire in kozarec sladkega vina.
Sama opera....nepozabno!!!

V francoski restavraciji je bila glavna atrakcija zopet jagnetina in sicer na enem krožniku tri vrste pečenega mesa: delček ramena, delček stegna ter delček steaka- podobno kot roastbeef. Seveda kot veste francozi to pripravijo na krožniku tako, da to tudi izgleda in vsako meso je imelo svojo karakteristično omako. Kot zanimivost je bil polnozrnat kruh z vmešanim naribanim korenjem in še ne vem s vse čim- zame nekaj novega in zelo okusno.

Kot delček neke večerje pa dimljen losos, ki ni izgledal tako pinki kot običajen, ampak temno rdeč- podoben pršutu,čvrst in bistveno močnejšega in polnega okusa, zraven pa dober bordojec- priznam samo to sem jedel tedaj ,no ja, pa seveda vino.

Rezultat celotnega 4 dnevnega obiska: cca +2kg
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » So Jan 24, 2009 3:58 pm

Steak Houses- Las Vegas
USA
Obisk: 7-11.1.2009
Glej obisk LV 6-8.1.2008

1. Outback Steak House-Casino Royal Hotel:
Steaki so bili kot lansko leto- za prvi ve?er ve? kot odli?ni, zraven pa flaška Raven- rde?e iz Kalifornije. Letos smo bili trije in za oba moja prijatelja je bilo to prvi?- oba sta ljubitelja mesa in sta bila samo tiho in mljask. Seveda zanju medium done. 51 EUR/osebi z vsaj 15% napitnine.

2. Morton Steak house- podobno kot lansko leto, le da so nam namesto menija na pladnju prinesli razli?ne kose mesa in razložili razliko med Filet, Ribeye,, Portehouse, etc.. Zanimivo, predvsem, ko so nam še pokazali na enak na?in zelenjavo: ogromno ?ebulo, ali krompir, ki je vsak imel vsaj 1 kg. Prvi? se mi je v desetih letih zgodilo, da smo za omizje dobili preve? pe?en Steak- nov je prišel v petih minutah z opravi?ilom. Prijatelja sta kon?no ugotovila, da ima meso tak okus( za?ela sta naro?ati medium rare), da ne rabiš nobene omake, samo malce kruha, pe?enega krompirja ali malce kremne špina?e ter kozar?ek dobrega rde?ega- a kaj ko sta bila obadva rajši na Budu. Nekateri pa Rodney Strong Merlot. Toda steaki so bili boljši kot prejšnji dan. Kot opravi?ilo za napako, pa nam niso zara?unali Cheescake.Opozorilo- sam lokal je precej glasen za razgovor. CCa 80EUR/osebi.

3.Ruth's Chris Steak house pe?e stejke na preko 500 stopinjah so mi razložili. Za spremembo smo naro?ili RibEye, ki ima nojbolj mo?en okus po govedini in je samo meso bolj mastnega okusa- še najboljši približek je kot pusto meso v primerjavi z polnim mastnim okusom. Zelo zelo dobro- toda mogo?e za naše palete kar premo?no- toda izkušnja je bila dragocena in ni šans da bi kaj takega dobil v Evropi- saj jaz je ne poznam.

4. Delmonico Steak house je v LV ena najboljših in je locirana kar v naš hotelu, kjer smo razstavljali na CES-u- The Venetian hotel. Za tiste, ki si ne znajo predstavljati velikost tega hotela- samo hiter obisk trgovin , ki so v nižjih prostorih hotela traja vsaj 5-6 ur! Predjedi so bile v obliki jastogovega repa, škampov na žaru ali škampovih koktejlov.
Steaki so bili zame najboljši do sedaj. Na vprašanje kaj mislita o stejkih moja prijatelja, sta rekla le to, da je ocenjevanje brez veze, ker je vse toliko boljše kot sta navajena doma. Tudi vino Zinfandel 60 USD po flaški je bilo seveda rde?e iz Kalifornije.95 EUR/osebi.

5.Harrah's Steak house je v bližini in za predjed- kot lansko letu carrpacio iz Wagyu govedine, ki je imela letos bistveno ve? mrežaste maš?obe kot lanski obisk. Toda Steaki so bili zopet na meniju, navkljub vprašanju mojih prijateljev, ?e bi tokrat kaj drugega- ni šans- zato stejki! Vseeno smo dodali varianto surf&turf- se pravi stejk z jastogovim repom.
Zraven pa Bud in Merlot Marhkam.

Vsak ve?er smo seveda še odšli po ve?erji malce v kazino, ter tam se seveda lahko kadi- prižgati havanko sredi kazina sredi ZDA je kar užitek! Oba prijatelja sta zatrdila, da vsaj par mesecev ne poskusita stejkov v Sloveniji- no?eta si pokvariti okusa po njih.

Kdaj bo zopet leto naokoli.
PS: Jasno je da je v Vegasu "milijon restavracij in ponudbe razli?ne hrane, toda......."
Samo SH je verjetno preko 100.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Po Mar 02, 2009 4:24 pm

Gasthaus-Gostiš?e-Trattoria Ogris-Miklavž
9072 Ludmannsdorf/Bil?ovs 13
Avstrija
T: +43 4228 2249
http://www.gasthaus-ogris.at/pages/skuli.html
Obisk:28.2.2009

Torej, to je tipi?na gostilna na Koroškem, kjer pa seveda lahko hrano in pija?o naro?ite tudi v slovenš?ini. Hladni narezki,kot npr. tudi hladna govedina, juhe,jedi na žlico, tipi?ne jedi kot žar,kosila ter seveda razni zrezki. Ponudba ni široka, toda poprov zrezek je imel bolj okus po govedini kot pri nas ter Cordon Bleu( pri nas je to obi?ajno Ljubljanski, oz. kranjski zrezek... šunka+sir v šniclu) je imel tudi dober okus. Priloga je bil zelo hrustljav pomfri.
Imam ob?utek, da je dosti sestavin tudi iz Metroja( ali pa se motim), podobno kot v naših gostilnah, ampak se tega ni ?utilo npr. pri okusu zelenjave.
Njihova sveža mešana solata je bila zaradi uporabe zanimivega preliva res fenomenalna.
Za zaklju?ek pa še sladica narejena iz cca 15 tankih plasti testa vmes premazanih z nekakšno kremo.
Ob slovesu pa še šil?ek zelo diše?e viljamovke.
Cene enake oz. podobne kot pri nas- mogo?e celo malce nižje, a pija?a je malce dražja.
Splošni vtis:zelo dobro ter prijazno osebje
Ocena: PŠ ( ko se boste raziskovali Koroško severno od Drave in južno od Vrbskega jezera)
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Mar 18, 2009 3:19 pm

Italija-splošno

Tisti, ki hodite po okoliških državah kot npr. Italija ste že ugotovili, da so se naše cene gostinskih storitev zelo približale ( nekatere celo presegle) tistih v Italiji. V povpre?no solidni restavraciji boste pla?ali za dobro pico od 5-7 EUR, za glavno jed pa od 5-12 EUR. 1 lit zelo solidnega rde?ega vina pa okrog 7 EUR. Za spremembo si privoš?ite in boste lahko ugotovili, da je tudi meso malce druga?no- meni kar vše?no. V ve?ini lokalov so cene obešene zunaj in upoštevajte še pogrinjek od 1-2 EUR po osebi. Dober tek. Toda pazite na odpiralni ?as sredi dneva, ki je v ve?ini od 12 do14.30-15 ure.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Apr 08, 2009 9:05 am

Hrvaška Istra-okolica Pore?a
Obisk: 3-5.4.2009

1.del
Kulinari?ni vtisi obiska, in sicer ne kot specificni obiski nekaterih gostiln, ampak bolj splošno.
Cene so podobne našim, a na zgornjo mejo, lahko pa vas cene tudi presenetijo navzgor.
Npr. nasproti Motovuna na drugi strani reke Mirne v dolini je vas Livade. tam je bila od nekdaj znana gostilna , kjer so seveda specializirani za jedi s tartufi. Tam sem bil pred leti razo?aran tako zaradi postrežbe, cene in kvalitete. Toda na poti proti morju kot hitri postanek, zakaj pa ne dati novo šanso. Toda ko prideva v vas zbode poleg stare oštarije še velika nova restavracija ,Hotel Zigante. Vidi se da lokal ni ravno poceni"konoba". Toda , ok, zakaj pa ne neke dobre testenine bazirane na tartufih in kozar?ku vina( sedaj ko imajo bojda Hrvati zopet 0.5 promila). Notranjosti je seveda vrhunska, mize, stoli,kozarci... ravno tako. Za za?etek kozarec bela vina in meni. Nobena predjed ni bila pod 20 EUR, glavne jedi malce ve?, sestavljeni meniji pa 70-100 EUR po osebi. Uh, za hitro kosilo malce preve?, ampak vseeno si izbereva zanimivo predjed, ki je bazirana na tartufih in svežih špargeljnih. Nato pa na vrhu menija zagledam strošek pogrinjka: 60 kun/oseba.
No tedaj pa seveda pade odlo?itev, ni šans da pla?am še pogrinjek 8.5 Eur po osebi. Pokli?em kelnerja in pravim za ra?un, ker take cene pogrinjka ne mislim pla?ati. Naj naredi ra?un, koliko misli, da mora. Ra?un je bil samo za vino in vodo, brez pogrinjka, ki ga seveda itak niso postregli. Torej bojte se lokalov, ki imajo tudi stole pogrnjene, da izgledajo boljše( ali pa se ne vidi, da so zglodani). Uh.
Ob glavni cesti Trst, Pula je konoba Porte Ponton, ki izgleda normalno( ?eprav so bili stoli tudi prekriti). Na tabli- brez cen, so naštete jedi kot fuži, pljukanci,pe?enje,...... torej naro?iva pršut ter pljukanci( podobno svaljkom- a kot testenine) z pršutom in divjimi špargeljni. Pršut ok, toda tokrat nisem gledal cene in pljukanci so bili 11o kun( 15 EUR!!!). Si mislim, saj tukaj so ?isto znoreli s cenami. No, pršut je bila normalna cena.

Torej dober za?etek sproš?ujo?ega vikenda v hotelu Diamant v Pore?u? Hrana v tem hotelu( 4 zvezdice) je bila OK, s samopostrežno ponudbo, kuharji tam pe?ejo pala?inke, ribe na ploš?i, burgerje, ipd... Ampak hrana je imela zelo bazi?en okus, bolj kot v kakšni dobr menzi- da o ob?utku, ko se prerivaš med mizami in gosti niti ne govorim. Ampak, ker je samopostrežna hrana se na koncu itak preve? nažreš. Tako, da pade odlo?itev za drugi dan- ve?erja nekje zunaj.
Drugi dan zajtrk soliden, svež kruh, jaj?ka na oko,.... dober sir, sadja bolj malo, ampak širok izbor tudi za bio jedce ali vegije.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Apr 08, 2009 9:32 am

Hrvaška Istra-okolica Pore?a
Obisk: 3-5.4.2009
2.del

Nadaljevanje kulinarike je bilo ?isto normalno- normalne cene hrane in pija? povsod!

Vsako leto seveda poskušava obiskati Hrvaško Istro in to izven sezone zaradi Limskega fjorda oz. ostrig. Ne bom se spuš?al v zgodovino, zakaj zadnja leta raje obiš?eva" bivši družbeni lokal" kot pa sosednjo manjšo gostilno.
Standardna postrežba 12 svežih surovih ostrig/ osebi( ?e vam je to pa? vše?) ter nato školjke na buzaro, sam pa biftek, ker nekakrat se mi je že zgodilo, da so bili biftki ob morju presenetljivo dobri ( vpliv mile zime, prehrane, .... kdo ve). Tokrat soliden z dobrim pomfrijem. Zunaj na son?ku, brez vetra,.... prav prijetno. Zunaj imajo terano na obe strani, in obi?ajno je ena vedno v zavetrju.
Zve?er pa v Pore? v gostilno, tam,kjer so naši mulci prvi? jedli buzaro pred mnogimi leti Gostilna Istra- na vhodu v mesto iz smeri jug( avtobusna postaja, Hotel Pore?,...)
Odli?ni pljukanci s škampi ( 66 KUN!!!!!!- )ter jadranski lignji na žaru( 2 kosa) s krompir?kom in pe?eno ze?enjavo ( 90Kun).?e ne veste v kateri lokal lokal iti v Pore?u pojdite tja- to je družinska gostilna, ki jo vodijo isti lastniki že preko 40 let in je seveda stalno odprta. Ko greste izven sezone na morje vidite koliko restavracij je odprtih samo v ?asu kopalne sezone- ve?ina. Zato grem rajši v takšne, ki so odprte celo leto, katere podpirajo tudi doma?ini.Na koncu pa seveda ?astijo še v ve?ini lokalov digestivo: najrajši imava Biska( v?asih zelo grenko, sedaj ne ve?, bazirano na omelu- saj veste bele strupene kroglice....)

Kot vidite nisem omenil vin- povsod so bila odprta bela( in rde?e) vina zelo solidna in me kar strese ?e pomislim, kako je bilo v?asih. Meni bolj vše? kot ve?ina odprtih vin pri nas. Lahkotna, sveža in pitna ,brez neprijetnih priokusov.

Po poti nazaj pa sem želel obiskati poznan lokal za jedi na lesenem žaru: Konoba Astarea- Brtonigla blizu Novega Grada. Ob prihodu naju popeljejo do rezervirane mize v osrednji sobi blizu žara- ni šans- prevro?e, ?eprav je bilo polno ljudi. Dobiva mizo v drugem prostoru brez težav. Ker je bila to vožnja nazaj domov, ?e ne želim zaspati po kosilu, brez predjedi in brez sladice. Le dva biftka na žaru.Odli?no odprto rde?e vino. Sporazumevanje z lastnikom, kako naj bi bili stejki pe?eni, me ne bi ni? presenetilo-preve? ali premalo. Toda bili so narejeni tako kot treba- diše?i po lesenem žaru, solidni z krompir in špina?ni prilogo-saj veste kakšno, tisto slamnato in ne lepo kremasto. Na koncu zopet flaška Biste na mizo.

Soliden biftek: Kot vidite je to standardni opis solidnega biftka- kaj to pomeni poglejte pod opis obiska restavracije Cubo v Ljubljani dne 6.4.2009.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a akacjan » Sr Apr 08, 2009 2:05 pm

Ker omenjaš kulinariko Poreškega okrožja, lahko pridodam svoje (vikendaške) izkušnje. Prava prvoligaška gostilna-odprta celo leto-je zame konoba Kvartin v Vrani?ih.To je predmestje Pore?a-ko prideš iz AC (sever) v mesto,zaviješ pred zadnim rondojem levo in slediš oznakam. Dostikrat grem po petkovih koncertih direkt na vikend in v?asih se ustavimo v Kvartinu, kjer imajo v glavnem same home made stvari vklju?no s doma narejenim kruhom. Z ženo hodiva dostikrat na Istarsko supo, ki je nenadkriljiva. Ker je zadeva blizu nas, se potem spustim samo še do postelje....Poleg ostale Istarske ponudbe, imajo tudi prvovrstne stejke in to vedno,ne samo ko jim rata. Lahko bi jedel dobesedno surove. Vino je iz sosednje vasi (Nova vas ali pa Br?i?i). Gazdarica je prijazna-ne samo do rednih strank, tudi sicer je zelo dobrodušna gospa.Konobo Kvartin, z lahkim srcem mo?no priporo?am.
Odli?no se je tudi pri velikem Istarskem konstruktorju gramofonov - Mirku Smoli?u v Puli. Riba na žaru je božanska...da o biski sploh ne govorim...
lp
A.
akacjan
 
Prispevkov: 94
Pridružen: Sr Feb 16, 2005 10:29 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » Sr Apr 29, 2009 10:03 pm

Madžarska:
kmalu sledi reportažica iz štiridnevnega SON?NEGA turisti?nega obiska Blatnega jezera-Tihany.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a kuzma2 » So Maj 02, 2009 7:33 am

Madžarska-Balaton
Blatno jezero-Tihany
Obisk: 25-29.april 09

Torej 4 dni ?istega son?nega vremena( pri nas pa mraz in dež) na severni strani Blatnega jezera, na rtu je majhna turisti?na vasica Tihany. Ko pomislim na Madžarsko kuhinjo seveda vidim golaž, ?arde,ter gosja jetra in smu?a. Toda v turisti?nih krajih, pred sezono je prakti?no nemogo?e najti neke višje gurmanske užitke. Zato le nekaj povzetkov za tiste, ki tam še niste bili. Ve?ina csard je še zaprtih, saj so sezonske, tako kot ve?ina restavracij, ko greste izven sezone na morje. Toda vseeno so bile vsaj štiri odprte v Tihaniju. ?ez dan sprehajanje v lepem vremenu po ozna?enih poteh ob jezeru, sama vasica ima zelo urejene hiš,večinoma v obnovljene v originalnem starinskem stilu v katerih so lokali ali pa prodajalne spominkov, keramike, prtov,……Pri nas,mhm....ne vem kje bi bilo lahko kaj takega.

Ve?ina ima podoben meni, verzije golaža, mogoče paprikaša, piščančje, puranje ali svinjsko meso z
razli?nimi omakami, polnjenji, zelenjavo, ipd… Cene zmerne, nižje kot pri nas za cca 30%. Toda ne pozabite, da so že cene v Prekmurju nižje kot na Gorenjskem ali Ljubljani( glej oceno gostilne K Rotundi- Prekmurje 29.4.09).
Za mene so izstopale slede?e stvari- solate predvsem bazirane na zelju in kumaricah, ki so predvidevam za nekaj dni postavljene v kis in za?imbe in nato tanko narezano servirano v solati. Potem seveda gosja jetra, saj veste kakšna, dve rezini na žaru in toastu. Toda tam je o?itno v modi sadje in dodajo sladko sadje in osebno sem vse to odrinil na stran, užival v jetrih( uh ,putika),solati in nato kot sladico pojedel kuhano sadje( jagode, banane, jabolka, kivi, ,,,,,, maline)- v eni gostilni ga je bilo za pol kile!
Smuč dejansko ni drag. V eni Csardi je bil končno le na žaru( brez raznih sadno zelenjavnih dodatkov). Prišel je seveda lep smuč-ovrt v olju in moki- toda bil je dober z dobrim mladim krompirjem ( 9 EUR) in seveda solato.
Vina so lahko odprta ali pa na kozarec-solidno vino- buteljka bo 10 EUR.

Na koncu pa njihov digestivo- Palinka- šnopsi iz razli?nih sadij. Toda pozor, mislim, da malce pretiravajo s ceno. V ve?ini lokalov je bi »štamprle« 4-5 Eur, ve? kot »uvoženi viskiji ali konjaki. Pa še nič posebnega ni. Zato se je kupila flaška Palinke v trgovini za 10 EUR in ohlajena iz hladilnika je bila zelo dobra( da o ceni ne govorim).
Seveda v nekem lokalu sva jedla »ogromno in zelo dobro piščan?jo solato« za 3.5 EUR. Zelenjava je bila povsod sveža, ohlajena in okusna- ja,tudi paradižniki so že imeli okus.

Zaklju?im lahko to, da je izbira omejena, v ve?ini je dobra hrana a mogo?e za naš okus preve? omakast, preve? okrasnega sadja. Toda en lokal( ob pomolu trajekta- Cafe Tihany) je imel boljšo izbiro hrane. Vidi se da se šef trudi z razli?nostjo, le te razli?nosti še ne zna skombinirati skupaj v neko logi?no celoto. Toda, ko sem naro?il kozarec rde?ega vina mi je prinesel natakar rde?e vino mrzlo kot pivo. Na koncu pa seveda ni bilo možno pla?ati s kreditno kartico, ker se je ravno pokvaril stroj. Ja poznamo to, a kaj ko je bilo že na ra?unu avtomatsko dodatno 10 % napitnine. Kaj češ boljši lokali. Tukaj so bila jetrca najboljša in tudi cena je bila najvišja s prilogo- 17 EUR.
Toda 15 km proč od Balatona sva plačala v vaški gostilni za malo pivo in podaljšan expresso( dober) le 1.1 EUR. Drugače je veliko pivo cca 1.5 EUR.
Torej za spremembo pojdite tja. Saj ni treba iti vedno na morje za 1. maj.
FK
kuzma2
 
Prispevkov: 1707
Pridružen: Pe Mar 11, 2005 3:22 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Pe Jan 08, 2010 9:35 am

Poletje 2009 v Angliji:
Med drugim sva bivala v dveh apartmajih v južnem delu Vel. Britanije. Kar nekaj kosil ali večerij sva si privoščila v različnih pubih, bistrojih ali restavracijah. To so bili lokalni, nekateri bolj, drugi manj turistični lokali. Kako izbrati? Samo po občutku in izgledu, kar seveda lahko vara. Toda drživa se pravila, da če je turistični kraj bo običajno boljši lokal nekje bolj v zadnji uličici, ter lokal ne sme oglaševati s slikami hrane!

Kakorkoli , jedla sva dobro, različno hrano od morskih rib, do stejkov, …..fish& chips ( ne, ni več tako dober kot je bil včasih) s popolnoma sprejemljivimi cenami. 8-10 GBP za jed z prilogo.
Funt je šel dol, naše cene gor in lahko npr. za 5 GBP jeste nedeljsko pečenje, kjer si izberete pečeno svinjino, roastbeef, jagnje, rebrca, krompir, čips, riž…., dve –tri vrste zelenjave, omake, porcije pa so zelo zelo obilne.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Tujina

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Pe Jan 08, 2010 9:42 am

[b]September 2009 Slano-Hrvaška- Admiral Grand Hotel[/b

Nov hotel s 5 zvezdicami je imel odlično izbiro hrane. Npr. vsak večer so bile med drugim na razpolago 2-3 vrste bele ribe, jagnje,……….. Tako, da je bilo pravi užitek si pripravljati »slow food« 10 m od morja in razmišljati, kako naj »probam« vse te sladice.

Obvezni obisk Dubrovnika z Dejavu dogodkom. V Dubrovniku je vrsta restavracij in pred leti ob napol prazni restavraciji, ko sva bila sredi jedenja glavne jedi, pristopi natakarica in pravi, če se lahko presedeva za eno mizo, ker pričakujejo goste. Ostal sem brez besed z koščkom mesa v odprtih ustih in nato dejal, ali lahko pojem do konca- mislim, da sva nato plačala in odšla čim preje ( nič kavice ali sladice)
Tokrat naletim na prazen lokal- mogoče ena miza zasedena( cca 20 miz na pokriti terasi) kjer je pisalo tudi«Steak house«. Me je kar notri potegnilo. Usedeva se za mizo, ki nama jo je pokazal natakar, priznam »steak« je bil eden najboljših, nato zadovoljna naročiva sladico, čakava in se spomniva tistega dogodka izpred nekaj let. Pride natakar in pravi, če se lahko presedeva ( v lokalu je bilo tedaj zasedenih 3-4 mize) ,ker kmalu pričakuje večjo skupino in so rezervirali to mizo(!). Pogledam po lokalu- miza je bila nekje na robu, a daleč da bi bila tam najboljša pozicija in pravim, da se mi je to sedaj v Dubrovniku to že drugič dogodilo in da odpovedujem sladico, ker mi je njihov način presedanja vzel ves apetit in prosim za račun. Natakar odide, čez nekaj časa se vrne s sladicami a jih zavrnem in zahtevam račun. Ga prinese- brez sladic na računu- plačava in greva.
Nauk: tudi po vrhunskem stejku se ne boste počutili najbolj prijetno.

Konovalski dvori pa so še vedno enaki- za tiste ki vedo kje to je. Restavracija pri mlinih blizu Dubrovnika, kjer dobite še vedno jagnje izpod peke.

Toda največje pričakovanje se je obrnilo v največje razočaranje. Oba imava rada sveže ostrige in v Stonu( Pelješac) so bile vedno najboljše. Toda če ti postrežejo tople ( premalo ohlajene) te mine tek- še danes me strese( Jan 2010). Na moje vprašanje kelnerja zakaj so premalo ohlajene- strežejo se na ledu, je dejal, da imajo malo ledu in da so tako sveže, da se še niso ohladile- bljak!!!
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na GOSTILNE & RESTAVRACIJE 2005-2013

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost