SONOS

samogradnja konverterjev, izboljšave CD playerjev,........

SONOS

OdgovorNapisal/-a Marko Puš » Če Nov 27, 2014 5:03 pm

Že nekaj časa sem se ukvarjal z mislijo, da kupim neko obliko internetnega radia, saj mi je "ripanje komadov" in plošč še vedno nekoliko tuje. Pustimo zdaj razloge, radio (do sedaj v FM obliki) mi je vedno pomenil prevsem bogato zakladnico nove glasbe, vendar pa moja lokacija v centru Ljubljane ni najbolj idealna za sprejem postaj, ki so znane po kakovosti glasbe in zvoka (npr. HRT3, pa ORF3...ipd). Nekaj časa sem razmišljal o "preoblikovanju" mojega radia Magnum Dynalab MD-108T v internetni radio (MD-809T), saj tovarna takšno "nadgradnjo" omogoča, pri tem pa sprejem FM postaj ostane.

Ker sem se hotel sam prepričati o dejanski kakovosti radijskih postaj preko interneta in ker za takšen eksperiment nisem bil pripravljen investirati toliko denarja, kolikor zahteva Magnum Dynalab za predelavo, sem se odločil za nakup naprave SONOS, ki se mi zdi za okušanje "nove" metode sprejema radijskih postaj idealna. Cena je okoli 300 EUR, uporaba skrajno enostavna, zvok pa....mmmmm, recimo temu korekten za ta denar. Čez čas sem na netu zasledil nekaj možnosti nadgradnje, ki jih nekatere firme ponujajo in po natančnejši proučitvi, kaj pravzaprav je mogoče narediti, sem se odločil, da Sonosa nekoliko izboljšam. Idealen naslov za take posege je seveda Jakob Janežič, ki mi je v nekaj dneh predelal tako analogni, kot digitalni sklop. Ko je predelan sonos prišel nazaj v moj sistem zvokovno skoraj ni bi prepoznaven. Nepredelan Sonos zveni zadovoljivo polno, relativno civilizirano, bolj ali manj dvodimezionalno, na najboljših postajah je bilo včasih zaznati tudi zametke tretje dimenzije. Seveda je bil značilno digitalno tih, vendar je v primerjavi z analognim FM tunerjem zvenel precej mehanično, digitalno če hočete. No, Jakobove modifikacije so prinesle precejšnje zvokovne izboljšave. Predvsem je zvok postal bolj kontroliran čez celoten zvočni spekter, najbolj pa je bilo to očitno na basu. Ta je postal hitrejši, in bolj definiran, nič več ni bilo tiste umetne napihnjenosti, ki je prisotna praktično pri vseh poceni napravah namenjenih za uporabo z računalniki. Tretja prostorska dimenzija je sedaj dobila domovinsko pravico na bistveno večjem številu radijskih postaj, inštrumenti so začeli zveneti bolj pravilno, zrnatost in permanentna nečistost je v veliki meri izginila. Dinamične gradacije so postale bolj izrazite in tudi bolj resno poslušanje glasbe ni bilo več tako naporno.

Kaj vse je Jakob predelal v Sonosu prepuščam njemu, da razloži če želi, lahko pa povem, da je imel ZELO veliko, ZELO zapletenega in natančnega dela, ki je po moji oceni vredno vsakega evra.

SONOS.jpg
SONOS
SONOS.jpg (25.73 KiB) Videno 44032 krat
Marko Puš
mod
 
Prispevkov: 196
Pridružen: To Feb 24, 2009 5:18 pm
Kraj: Ljubljana

Re: SONOS

OdgovorNapisal/-a 911GT3 » Pe Apr 10, 2015 11:39 am

Tudi sam sem doma opravil primerjavo med serijskO napravo SONOS in SONOS JAKOB EDITION.

Predelana različica je velikooo boljša in če poslušate resno glasbo OZ. RESNE POSTAJE preko internetnega radia tudi zelo dobrodošla.
Predelava je viskoko na mojem seznamu, ko bodo investicije v izboljšavo hifija z rebalansom mojega proračuna 2015 ponovno odobrene...

Toplo priporočam! (S PREDELAVO POSTANE SMISELNA TUDI UPORABA BOLJŠIH INTEKONEKCIJSKIH KABLOV...)
911GT3
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Po Feb 10, 2014 7:54 pm


Vrni se na DIY DIGITALNO

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost