Komentarji o prispevkih na drugih forumih

kaj ste prebrali v revijah, forumih, izrazite svoje mnenje..

Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Po Mar 29, 2010 12:18 pm

Na audio forumih ( tujih in domačih) se nahaja ogromno informacij o katerih imamo seveda bralci različna mnenja, a nekateri posti ali deli le teh izstopajo, tako pozitivno kot negativno in temu je namenjena ta rubrika.
Zato vnesite ime foruma- rubriko in datum posta in ga komentirajte- z ali brez kopije.

Seveda kopiranje mnenj s tega foruma drugam je absolutno dovoljeno!
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Po Mar 29, 2010 2:16 pm

Audio kontakt: 25.2.2010 šie med drugim tudi tole, kako so imeli v Ljubljani Quad zvočnike:
Več:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=849&postdays=0&postorder=asc&start=300
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Prispevkov: 572
Kraj: Sežana Objavljeno: Čet Feb 25, 2010 02:07 Naslov sporočila:
..............
http://quadesl.nl/en/quad-esl-repair.html

In potem se užitek pri sestavljanju sistema in poslušanju lahko začne...
Če kje, lahko pri ESL57 o date domišliji prosto pot pri sestavljanju sistema...Ravno tukaj najdeš najbolj odštekane kombinacije in postavitve...
Nekaterim je pomemben samo timber in imajo zvočnike postavljene kar tako "ne bodi ga treba"...Ali pa takšne "audio perverzije" ... vse v "rubinskih kroglicah in ebanovinastih ploščicah ...
Svoje čase je bila najboljša kombinacija z Bedinijem 25w v A klasi ...

Še zanimivost za tiste,ki oporekajo "parit" Magneplanarje z ojačevalci majhnih moči ... Preizkušeno Bedini 25 ali 50 je delalo za tiste čase "čisti" HI END... Cene so taktar bile zelo podobne !!!

In še druga zanimivost ... Med leti 1975 in 1980 so imeli kombinacijo:
LENCO, QUAD 33,303 in ESL 57 v Mladinski Knjigi (pri Nami) v LJ. na odelku s ploščami,kjer so v glavnem prodajali LPje s klasično glasbo...
Pa tam ta sistem ni nihče od "poznavalcev" "povohal" .Vsi poznavalci smo tam na veliko kupovali LP plošče od 1973 do 1980 in vemo, da tam nikoli ni bilo tega sistema, ki ga omenja Ajka!


Se je pa dalo v LJ slišati QUAD ESL 63 leta 1983.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Če Maj 13, 2010 10:47 am

Audio Kontak- rubrika HIEND 2010 sejem Munchen:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?p=26470#26470

kjer lahko prebirate kako se "prepričujejo" o sejmu tudi tisti, ki tam sploh niso bili. Ob tem pa začenjajo uporabljati vse mogoče argumente- tudi to da se je včasih pisalo o hifi tematiki po SL časopisih, zraven pa se čudijo zakaj je tako malo zdravega in uporabnega branja po forumih.

Najbolj zbode v oči: ajka-sreda maj 12.2010 ob 21.24, ki je napisal tole:

Vidim,da tebi in podobno mislečim nikakor moje in meni podobnim moje široko razmišljanje nikakor ni všeč ... Ti bi nas kar najraje vse "postrojil v vrsto" in nas kot v vojski "uredil po svoje" ,nam napr. razdelil listke resnice,da se jih naučimo na pamet in širimo vero ... ...

Mislim,da je "srž problema" nastal že pred davnimi leti,ko enostavno določeni "audiofilski krogi" niso želeli "drugačnega vpogleda v audio tematiko" ...
Zato se je v ozadju preteklih "naših audio revij" in "podlistka Dela in dom "dogajalo marsikaj !!!???

Ste se morda vprašali zakaj ni sedaj nobene audio revije,zakaj ni več audio trgovin širom po Sloveniji ... Predvsem tudi zato ker se lobira samo za eno audio resnico ... Vidim,da se tudi tukaj vsak dan bolj "vrstijo pritiski" po "postrojitvi v vrsto" ... ...


Glede na to ,da sem na tem področju že aktiven od leta 1978( glasilo KLG, Mladina, razne revije, priloga Dela) kjer se je pisalo o avdio problematiki- skupaj z promoviranjem dobrega zvoka za vse, tako doma in po sejmih, se čudim nekomu, da omenja določene "audiofilske kroge", ki po njegovem niso želeli drugačnega vpogleda v audio tematiko.
Nekateri smo si pač preje in drugače nabrali audio kilometrino, drugi pa kasneje, ki je itak ni nikoli dovolj.
In vedno je to bil pač posamičen pogled na problematiko reprodukcije zvoka, ki smo ga delili z drugimi.
In že tedaj sem pisal, da se da splezati na audio goro z večih različnih smeri.
In če se nas več strinja o istem zvoku, to pisca moti? Verjetno jih je težje prepričati o svojem prav.
In izgleda da ga to moti pri svojem poslu, ali pa le ne more uveljaviti svoje edine zveličavne audio resnice?
In izgleda, da želi svoje poglede na audio, pisec podkrepiti le z tistim, kar očita nam.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Po Maj 24, 2010 9:52 am

Audio kontak( AK)- rubrika: "High end designerji o audio mitih"

Zanimivo je stalno brati debate o tem, kako nas nekateri vedno na novo poskušajo prepričevati ali so ali niso slišne razlike med komponentami in ali ni vse to nateg.

In zopet se potegne na plano kopija variante Peter Walkerja( QUAD) da vsi ojačevalci pod enakimi pogoji zvene enako- no nadgradnja je bila leta 1985 t.i. Carver Challange, o katerem si lahko preko linkov na AK to preberete. BC je naredil poceni ojačevalnik, ki se lahko kosa z najboljšimi in najdražjimi. Seveda izvor le tega je Wikipedija, katero je verjetno dal gor sam Bob Carver.

Namreč kaj me tam moti- moti me to, da se pri primerjavi omenjajo Conrad- Johnson Premier 5 monobloki, ki naj bi tedaj stali 12.000 USD. Kar pa ni res, par je leta 1985 stal 6.000 USD!!!! Torej, zakaj bi vse verjeli kar piše na W.......

Sama zgodba je sicer resnična, toda kot je kasneje J. Gordon Holt sam ugotavljal, da je eno imeti A/B test, kjer moraš pod stresnimi pogoji poslušati razlike med dvema komponentama in čisto nekaj drugega je poslušati v miru vsako komponento, toliko časa kot se zdi.

Kar pojdite v gostilno, zavežite si oči in nato testirajte ABC tri juhe po 3x pa potem ugotavljajte katera je boljša in kakšne so razlike.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Sr Maj 26, 2010 6:13 am

AK- rubrika:Maj 2010 Namenske audio sobe:
Človek mora biti zelo pameten in pazljiv , če se hoče kaj naučiti ob prebiranju te rubrike- namreč tam je vse, od pametnih nasvetov in dobrih idej, pa do takih komentarjev, da je to nepotrebno, pa do tega , da nekdo zamenjuje odboj z razpršenostjo ali uveljavlja nov termin razbijanje frekvenc, pretvorbo zvočne energije v mehansko oz toploto kot oddajanje zvoka, ipd.....

Torej, v teoriji dobra rubrika v praksi pa znajdi se kot se moreš. Komu in kaj verjeti? Veliko, ki tam piše tako in tako nima nobenih praktičnih izkušenj z akustiko a vseeno morajo pristaviti svoj piskrček. Saj smo v demokraciji in vsak lahko pove svoje mnenje .Bolje bi bilo če bi včasih uporabili star pregovor, da pametni molče- predvsem ko nimajo kaj za povedati.
Link:http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=1044&start=135&postdays=0&postorder=asc&highlight=
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a audiofill » Pe Maj 28, 2010 9:06 pm

Spoštovani g. Kuzma!

Prebiram vaš forum in ugotavljam, da redno spremljate naš audio-kontakt. V tej zvezi vas vljudno vabim, da se nam pridružite. Vaša zakladnica znanja in izkušenj je bogata in prepričan sem, da bi soforumaši z zanimanjem spremljali vaše prispevke.

V upanju da se odzovete in nas počastite s svojim udejstvovanjem, vas lepo pozdravljam!

Aljoša - audio-kontakt moderator
audiofill
 
Prispevkov: 2
Pridružen: Ne Feb 25, 2007 4:47 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Ne Maj 30, 2010 4:11 pm

Mogoče v bodoče.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Če Jul 29, 2010 7:33 pm

Audio Iskrice na AK forumih:

*Nekdo želi poslušati in testirati avdio sistem v neakustični- doneči sobi, ki naj bi mu ga posodil dobronamerni prodajalec, in nihče ne skoči pokonci rekoč, da je to bedarija. Ja, tudi to kaže očitno na nivo znanja aktivnih in pasivnih piscev.

*Abraxas je nekdo končno slišal, da je dobra plošča( po zvoku), no to vemo že od vsega začetka( 1969), le primerno dober sistem je potrebno imeti, ne glede na nivo sistema. Ali pa poslušati LP.


*MMS- ne bom se spuščal v to, da je nekdo predlagal celo, da je boljše, da je tam manj obiskovalcev, toda sedaj, se bere tudi to, kaj vse naj bi tam bilo. Ja ,kdo pa naj bi tam to postavil. Tisti avdio trgovci, ki v upanju, da bodo vsaj nekaj prodali zapravijo denar za sejem, ali kar sami obiskovalci- očitno se je tu nekje audio logika skregala s pametjo zakaj sploh razstavljalci zapravimo kar precej denarja za prireditev, za katero vemo, da itak ne bo posla- ampak gremo vseeno na sejem. Mogoče bi se tu malce obiskovalci lahko zamislili nad vsem tem, kaj to sploh pomeni. Vprašajte se, ne kaj lahko sejem stori za vas( glede na to da ste celo zapravili par eurov) , ampak kaj sploh resnično hočete od sejma in kaj lahko VI naredite ,da bo sejem boljši. Saj se ve, tisti, ki ne zna, ne zna tudi kritizirati, ampak vseeno to dela!

To me spominja na čase ko smo v začetku devetdesetih let imeli v kletnih prostorih Cankarjevega doma audio prezentacije , ki so potekale v kontekstu promocij dobrega zvoka, podajanja audio znanja, ipd in ne prodaje aparatur. Vsaj 10-15x smo tja znosili svoje aparature, postavili sisteme v prostem času, a ni ga hudiča, da so se našli kritiki, ki so komentirali reč, zakaj pa samo vaše aparature in ne še te in te- da bi pa sam ponudil kakšno svojo aparaturo, ki bi jo z veseljem vklopili v sistem- ja za to pa ni imel časa!
Toliko o željah in o posluhu trgovcev, ki nikogar nikoli ne odvrnejo od tega,in lahko pridejo ljubitelji zvoka »P…. at « audio sisteme brezplačno,predvsem, ko se jim ušesa dvignejo!
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Pe Avg 13, 2010 4:04 pm

avdio iskrica na nekatere , ki "sodelujejo" na avdio forumih:

Kabli, kabli, kabli, kolesa, avti………
Če mene nekaj zanima, prebiram o tem revije, mogoče sledim takšne forume, se o tem pogovarjam z znanci in prijatelji, ki jih to isto zanima. Seveda imamo vsi različna mnenja, izkušnje in se tudi skregamo.

Toda če nekoga to ne zanima, naj se pač ne vključuje v debato rekoč, to ne obstoja, ker tega ne poznam, me ne zanima ali tega ne slišim. Ostali, ki pa vas to zanima tako podrobno zanima ste pa bebci.

No tudi takšni ljudje morajo obstojati. Kaj sicer želijo s tem doseči ne vem, lahko pa špekuliram, oz. kakšen psiholog bi to znal bolje ovrednotiti.

Npr. mene absolutno ne zanimajo kolesa- oz. vsa ta ponudba različnih koles in ko se znanec pohvali da ima sedaj 4 kg lažje kolo, ki ga je stalo 1000 EUR več, mu odvrnem, da naj shujša za toliko- pa še bolj zdravo je kot drveti po klancu dol. In tudi zame ni razlik in me tudi ne zanimajo, saj konec koncev tudi z poceni ali dragim avtom pridem v pol ure iz Kranja v Ljubljano. A še na misel mi ne pride , da bi se vklopil v debate okoli razlik v kolesih, sklopih , ker jih ne čutim, vidim, slišim, ….

Ali pa , če se prijavim na kakšen kolo forum anonimno, bi pa tam mogoče lahko provociral razne nadebudneže, ki menjajo kolo vsako sezono. In ti bi se potem razpisovali po dolgem in po čez o razlikah med bremzami, barvi ali okvirji.

Zakaj? Ker bi mi bilo to v veselje brati, kako nasedajo provokacijam. Žal se ne spomnim pod katerimi pvsedonimi pišem.

Vsaka podobnost z avdio forumi je seveda izključena- saj tu pa se ja vsi na vse spoznamo!


Ali kot je že Shakespeare napisal: Razlika ali nerazlika med kabli, to sploh ni vprašanje. Vprašanje je ali nam je ta razlika pomembna.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Po Avg 23, 2010 5:11 pm

AK iskrice ,kjer je že čez 70 strani tekstov, ter vse kar je potrebno vedeti o napajalnih kablih je tole, kar je bilo danes napisano ob 13.53:

Kable si sposodiš, probaš in sam izveš.

Torej 70 strani za en dober nasvet stavek. Torej po tej logiki je na forumih zelo malo dobrih nasvetov ali pa veliko "čudnih" avdiofilov, ki pišejo po audio forumih in enkrat se grejo HIFI, ko jim to za njihov argument ne odgovarja pa poslušajo le glasbo in tretjič.....Ampak prepričevanja, testiranja na nekih sistemih, kot da bi to bil cirkus. Pa saj je vse zajeto v zgornjem stavku. Očitno so nekateri pisci pismeni a GLUHI!
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » To Sep 21, 2010 2:56 pm

AK: tema Druženje in povabila na poslušanje
Uporabna tema, nekaterim bo razširila audio obzorja in izkušne in samo upam, da se ne bo zopet razpredla kot kakšne druge v politično audio kačo!

Ja tako smo se včasih dobivali , ko smo npr. dobili novo ploščo ali pa komponento z namenom spoznavanja ljudi, glasbe in avdia in ne kritiziranja ljudi, glasbe ali avdija!
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Po Sep 27, 2010 4:43 pm

Napajalni kabli: Dogodek na National audio Show Sep 25-26 2010 v bližni Londona ( čisto zraven Silverstona)

Postavili smo sledeči sistem: Avalon Transcendant zvočnike, Karan pred+600W stereo ojačevalnik, Zanden CD plajer, Stabi S+ Stogi S 12 inč+Glider , Cardas Clear kabli v povezavah komponent , Running Spring Audio( RSA) filtri za štrom. Sistem je bil napajan iz zida z zelo dobrim kablom preko RSA, čisto navadnih napajalnih kablov do komponent, končna pa je imela iz zida do RSA navaden kabel, iz RSA do Karana, ki rabi dva napajalna kabla pa Cardas kabla.
Vse je stalo na Finite Elemente- Master stojalih. Soba je bila velikosti 7x8.5 m.

Z zvokom smo bili hitro zadovoljni- samo majhni popravki za fokus in imeli smo zelo naraven zvok z velikom prostorom in resolucijo v zvočno dogajanje.

Nato smo zaradi firbca zamenjali oba Cardas napajalna kabla za ojačevalnik-vse ostalo je bilo isto in zvok se je sesul, postal majhen in moten.
Kaj to pomeni? Da navkljub uporabi običajnih kablov in ne uporabi par vrhunskih napajalnih kablov na enem mestu se je ta sprememba zvoka možno odrazila.

Ali lahko kaj to uporabimo v praksi? Večina sistemov ima zelo obarvan netransparenten sistem , ki maskira zvok in pravo barvo inštrumentov.
Kot sem že večkrat napisal- če imate umazano okno je vseeno ali je malce bolj ali manj umazano. Če pa je okno čisto se pozna vsaka pikica in to spoznanje je tisto ki lahko daje velike ali majhne napredke v zvoku- kakorkoli za koga.

Za same kable pa lahko špekuliramo: iz zida običajen kabel, nato pa RSA in nato dva dobra kabla in ob zamenjavi le teh na običajne je zvok ppostal bistveno slabši, kot sem že opisal. Če pa bi uporabili neke druge zvočnike, ki imajo odprt, agresiven zvok, bi nekdo lahko rekel evo izboljšanje zvoka.
Zato najprej dobre komponente, dobri povezovalni drati in nato napajalno dratovje.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Pe Okt 15, 2010 11:12 am

AK- obširni in zanimivi dopisi članov foruma o letošnjem Multimedia sejmu 2010 v Ljubljani- res je, da je naslov AK na MMS in je povdarek na AK sobi, a drugje se sejem ne omenja.
Škoda , ker nobenemu članu ne uspe v celoti napisati, kaj vse se je lahko novega videlo in slišalo v Ljubljani- npr. za tiste bralce, ki sejma niso obiskali. Namreč poleg druženja, je eden glavnih namenov sejma- prikazati novosti za Slovenijo!
Tako, pa večino prispevkov le hvali sobo in postrežbo v AK.
Žal je to le delček dogajanja, ki se dogaja na področju avdija v Sloveniji, večina pa žal ostaja skrito očem in ušesom. Saj v končni fazi je sejem obiskalo skoraj 1.500 obiskovalcev, ki jih to področje zanima.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » Po Okt 18, 2010 3:39 pm

AK- AK na MMS 2010

Za" Audiofilla":

Hvala za povabilo za sodelovanje, a sem se pred leti odločil, da se ne bom več udeleževal debat po forumih. Mogoče v bodoče tu in tam.

Sem pa zelo vesel, da se na AK forumih dogajajo burne avdio debate. In v bodoče bom še vedno kakšno posebno forumsko debato pokomentiral, vse z namenom vplivati na zavest o dobrem zvoku.

Na Kuzma forum se lahko prijavite, oz. lahko izbrišem staro prijavo in nato se lahko zopet prijavite.

Tisti, ki sledijo našemu delu pa itak vedo, da se po predhodnem dogovoru, brez obveznosti, lahko oglasijo v avdio demo salonu( Hotemaže 17A- Preddvor), tudi s kakšno svojo vinilko( brez Cdjev), na pokušino zvoka.
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Re: Komentarji o prispevkih na drugih forumih

OdgovorNapisal/-a administrator2 » To Nov 02, 2010 3:05 pm

Audio Utrinki

Na pisanja po forumih:

Kiso zvočniki na sejmu v Munchenu letos: Ko sem bil tam prvi dan, je bil zvok tako slab, da sem rekel kolegu, najrajši bi snel Stogi ročico s Feikart gramofona, da mi ne bo v sramoto. Kako je bilo naslednje dni ne vem? Ali so zaradi te prezentacije dobri ali slabi zvočniki ne vem. Vem pa, da se na sejmih kažejo novosti in običajno roba pride zadnji moment. Vem tudi, da je konstruktor dal vse od sebe- tržišče pa bo sčasoma pokazalo svoje.

Audio sejmi- ne vem zakaj imajo ljudje težave z zvokom na sejmih. Saj se da enostavno dogovoriti za demo, kjer bodo aparature, soba in čas bolj primerni za spoznavanje aparatur. Toda večini se izgleda to ne da, a rajši ocenijo, da je sejem nič posebnega, da je zvok v večini sob slab in s tem med drugim pokažejo tudi svojo superiornost tistim, ki tam niso bili. Večina obiskovalcev, ki obiskuje sejem ima v večini primerov malo izkušenj z zelo različnimi zvoki in aparaturami doma in nekaj vam bolj in nekaj vam manj sede- glede na zvok, ki ste ga doma navajeni in posledično na vaša pričakovanja.


Pisanja o dragih aparaturah, maržah trgovcev, nategu , ipd po forumih pri nas. Ali ni zanimivo, da je takega pisanja največ na naših HIFI forumih, na tistih v tujini, kjer se več piše o vrhunskem zvoku pa bistveno manj. Tako, da mi zopet pride ( že večkrat) na misel tista o lisici in kislem grozdju, ki ga ni mogla doseči in je dejala , saj je itak kislo. Večina piscev nima izkušenj z vrhunskim zvokom, predvsem pa ne na dolgi rok.

Še bolj zanimivo je to, kako se nekateri ukvarjajo z prestižem, imageom, ipd, govorijo o dobrem zvoku, toda ne bi zapravili več denarja za dober zvok, da bi se potem sploh lahko pogovarjali o tem, o čem bi se želeli pogovarjati. Pravijo, da nima smisla. Ob tem pa najrajši pluvajo na nas butce, ki zapravimo veliko za avdio, da plačujemo prestiž,marže ipd.
Naj jim avdio bog oprosti, saj ne vedo o čem govorijo.
Preberite si na AK komentar HI_Musice ,ki je zadel žebelj na glavic s svojim razmišljanjem ali po avdiofilsko, je vtaknil konektor v vtičnico.


Ljubitelji glasbe na avdio forumih:
Naletel sem na mnogo avdiofilov ki trdijo da to niso, ker poslušajo le muziko- zakaj pa se potem sploh oglašajo na avdio forumih! Očitno jih muči lisica efekt in se morajo pod nujno oglasiti.
Testiranja doma: Seveda želite izboljšati vaš sistem na boljše. Na osnovi vaših izkušnjah si izposodite neko aparaturo na test, ki je boljša od vaše in pričakujete čudež- lahko je boljše in lahko je slabše- odvisno od več faktorjev.
Če imate premalo basa, boste zagotovo izbrali tako aparaturo, ki ga ima preveč, oz. je nekontroliran, ipd… Veliko visokih tonov boste zamenjali za transparentnost, ker se več sliši, na dolgi rok pa vas bo bolela glava, a tedaj je že prepozno- saj ste kupili tisto, kar ste preizkusili doma- ker pač trenutno paše v vaš obstoječ sistem, ki ga obupano želite izboljšati.
Tukaj nekaj ne gre skupaj. V vašem slabšem sistemu želite preizkusiti boljšo aparaturo. Kako pa , če je vaš sistem nedorasel tej komponenti. Malce več premisleka, preden popljuvate določeno aparaturo in mogoče včasih kakšen nasvet odtehta filozofijo- vse moram doma sprobati. Če vse sprobate, zakaj potem sedaj zopet menjate, ker očitno logika »sprobati doma« ni delovala in na dolgi rok ste zopet nezadovoljni in zopet menjate. Ali ste pomislil, da ste mogoče v preteklosti zavrgli dobro aparaturo, ker pač tedaj ni sedla v vaš sistem.
Butične firme- za večino manjših, stoji majhen krog tistih, ki »delajo zvok« aparaturam. Ena največjih- B&W ima zaposlenih preko 20 ljudi v razvoju ali podobno Focal. Tako, da navkljub raznim marketiškim prijemom aparature dajo nekaj od sebe. Seveda so pa razlike v filozofiji, katere kupce nagovarjajo,….Da o različnosti kupcev, kupni moči, ipd ne govorimo. Da o testiranju aparatur doma v neprimernih sistemih……………….No,Marantzov strokovnjak Ken Ishiwata je na VSEH audio sejmih sveta.


Nearfiled poslušanje:
Tu je na AK Antony vtaknil konektor v vtičnico s svojim pisanjem.
Vsem je jasno, da bližnje poslušanje da več direktnega zvoka in več odbitega. V večji sobi je ta pojav še bolj očiten, ker so stene še bolj oddaljene. Toda večsistemski zvočnik mora biti tako konstruiran da pridejo vse frekvence do naših ušes čim bolj istočasno. Večina zvočnih omaric je konstruirana na razdaljo 2-3 m. Torej 1m je preblizu. Če imate zvočnik, ki nima kretnice potem bo ves spekter zvoka prišel do vas istočasno. Npr full range driverji ali pa elektrostat, ki nima kretnice oz.. ni večsistemski. Edini full range elektrostat so Audiostatiki, katere se da krasno poslušati na pol metra, in ko zaprete oči ste v dvorani ali pa tik pred mikrofonom pevke v studiju. Seveda pa ima tako kot vsak zvočnik tudi ta določene omejitve.

Ali ste se kdaj vprašali, ko želite da vam zvok ne skače v glavo, kako to da je pevka pri snemanju 1cm pred mikrofonom, vam se pa zdi da poje 1-2 m za zvočniki- tukaj nekaj ne štima, ali ne?
FK2
administrator2
Site Admin
 
Prispevkov: 857
Pridružen: Če Nov 12, 2009 5:27 pm

Naslednja

Vrni se na AVDIO REVIJE IN FORUMI

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost