Napisal/-a kuzma2 » Pe Okt 26, 2007 10:14 am
Meni tipične tajske restavracije v Angliji, kjer naročiš in odneseš domov- cene so od 5-10 GBP po jedi( 8-15 EUR): na hitro prevedeno
Predjedi:
1. Sateh- trakovi pustega piščančjevega mesa , marinirano, nataknjenega na bambusove palčke, pečeno na žaru z pikantno oimako iz arašidov in okrašeno z kumaricami.
2. Piščanec z limonino travo-piščanec mariniran z limonino travo,medom,listi koriandra, mlado čebulo,sojino omako,srevirano z sladko in čilijevo omako
3. Peek Gai Yad Sai- mekha perutnička piščanca napolnjena z mletim mesom piščanca in vodnimi kostanji, terc nato ocvrto, servirano z sladko čilijevo omako.
4. Tawt Man Pla- začinjene ribje potičke narejene iz mletega ribjega mesa, zmešano z karijevo pasto, zdrobljenim zelenim fižolom,ocvrto in servirano s sladko prilogo.
5. Gung Hom Pa-škampi polnjeni z mletim pišancem,mlado čebulo in korandrom, zavito v tanko riževe palačinke in ocvrto,servirano z kislo paradižnikovo omako.
6. Gung Chup Pang Tawt- škampi, zlatorumeno ovvrti v tempura testu z sladko in kislo omako
7. Hoy Jaw-mleto meso narejeno iz škampov, rakov in svinjine z mlado čebulo in korandrovimi listi, kuhano na pari zaviti v fižolov pire, ter nato ocvrto in servirano s sladko kislo omako.
8. Mu Sarong-mleta svinjina zmešana z korandrom,arašidi,tajskimi rdkvicami,palminim sladkorjem,sojino omako, zavito v riževe palačinke in ocvrto, ter servirano s sladko kislo omako.
9. Khanom Cheep-na pari kuhani knedeljni z škampi,rakovim mesom ter svinjino v česnovi sojini omaki
10. Khanom Pung Na Gung- Mleti škampi z različnimi začimbami in zelišči namazano na majjhne toastke ter ocvrto in servirano z sladko kislo kumarično prilogo.
11. Popia Tawt- mleto korenje,zelje, kalčki, gobicami,in prozornimi testeninami zavito v tanko riževo palačinko in ocvrto, da je hrustljavo servirano s sladko kislo omako.
12. Popia Ped-mehko meso račjega mesa zmešano z mlado čebulo in kumaricami, zavito v riževe palačinke in servirano z omako iz rumenega fižola.
13. Gai Bai Toey-mehko piščančje meso marinirano v nasekanih lističih neke vrste smreke, zavito v iste liste ter ocvrto in zunanji listi se ne jedo, servirano s sojino omako.
14. Pla Muek Chup Pang Tawt-ocvrta sipa s sladko kislo omako
15. Pla Muek Yang- sipa na žaru
16. Mokorn Kaap Gaew-svež jajčevec ocvrt in napolnjen z zmletimi škampi.
17. Različna mešanica predjedi
Solata:
1.Som Tam Ayudhya-tanko narezana zelena papaja mešana z paradižnikom, zelenim fižolom,čilijem, zdrobljenimi pečenimi arašidi in lepljivo limonino omako.
2.Yam Mamuang- tanko narezan zeleni mango, zmešan z hitro popečenim svinjskim mesom, čilijem,česnom,čebulo, zdrobljenimi pečenimi arašidi,limoneta sokom in sladkorjem palme.
3.Yam Makeua- tajski jajčeveč na žaru napolnjen z mletimi škampi ali svinjino, rdečo čebulo, čilijem,korandrom in limoninim sokom.
4.Laab Ped- mleto meso račke, kuhane z rdečo čebulo,pečenim riževim prahom,čilijem,ribjo omako,limono,mlado čebulo in svežim koriandrom v začinjeni omaki.
5.Yam Ruam Mit Talay-izbor škampov,sip ter školjk prelito z začinjeno omako, prekrito z mlado čebulo, limonino travo,rdečo čebulo,«kaffir » limone in koriandra
6. YAm Neua-tanki trakovi mehke govedine, srednje pečene na žaru mešano z rdečo čebulo, kumaricami,korindrom,in prelito z začinjeno omako.
YAm Wun Sen-testenine z mletim svinjskim mesom ali morska varianta , čiliji,rdeča čebula, limona in koriander.
Juhe:
1.Tom YAm Gung- škampi, posebne gobice v riževi juhi, začinjeno z čilijem,limonino travo,galangal ( gostilo),limonin sok,kaffir limonini listi.
2.Tom Yam Gai- košči piščanca in gobice v začinjeni čisti juhi z galangal,kaffir limonini listi in čilijem.
3.Tom Kha Gai- kremasta limonina juha z koščki piščanca , gobicami,kokosovo mleko ter limonino travo, galangal,kaffir listi ter čiliji.
4.Bo taek- škampi, sipe,rakove klešče,školjke v začinjeni čisti juhi z limonino travo,galangal,kaffir listi, baziliko, mlado čebulo in čilijem.
Kariji:
1.Gaeng Keo Wan Gai( Gunga/ Neua- začinjen zelen kari z kokosovim mlekom, jajčevci, kaffir limeto in bazilko z piščancem ali govedino ali škampi.
2.Gaeng Peht Kai- začinjen rdeč kari z piščancem, kokosovim mlekom,bambusovimi vršički in svežo baziliko.
3.Gaeng Ba- Zelo začinjen kari z velikih škampov ali piščanca ali govedino z rdečo karijevo pasto, zelenim fižolom,jajčevci,bambusovimi vršički, čilijem,galangal, list bazilike.
4.Gaeng Ped Yang-bogato začinjena karijeva račka z rdečim karijem,paradižniki, ananasom,čiliji,sveži listi bazilike in kokosovega mleka.
5.Gaeng Mussaman- nepekoč kariji iz govedine ali piščanca z cimetom,klinčki, muškatnimi oreščki, kardamon semeni ter limonina trava, galangal, krompirjem, čebulo in kokosovim mlekom.
Gaeng Garee Gai- nepekoč piščančji kari z rumeno karijevo pasto, kokosovim mlekom,čebulo in krompirje.
6.Gaeng Kwa Gung Sapparot- bogat rdeč kari z velikimi škampi, rdečo kari pasto,kokosovim mlekom,košči ananasa, začinjeno z kaffir limonetinimi listi.
7.Panaeng Neua/Gai- suh rdeč kari z piščancem ali govedino, kuhano z panaeng kari pasto in kokosovim mlekom z poudarkom na okusu kaffir limetinih listov.
Piščančje jedi:
1. Gai Yang-mlad piščanec mariniran v mešanici tajskih začimb in zelišč, pečen na žaru in serviran z sladko pekočo čili omako.
2. Gai Paht Khing- kisla kombinacija hitro popečenih koščkov piščanca z rezinami ingverja, gobic in čebule.
3. Gai Paht Bai Kaprow- koščki piščsanca z čilijem in svežimi listi bazilike
4. Gai Paht Mamuang Himmapan-narezan piščanec z velikimi oreščki, čebulo in pečenimi rdečimi čiliji.
5. Ped Markam-račja prsa z tamarin omako in kitajskimi listi.
6. Ped Paht Bai Kaprow- račja prsa z čiliji in svežimi listi bazilike
Morske jedi:
1. Pla Choo Chee- nepekoč bogat rdeč kari z belo ribo, čilijem in sladkimi listi bazilike.
2. Pla Rad Prik- hrustljavo ovrta bela riba z omako bazirano na tamarinu, čilijem,česnom,mlado čebulo in sladkimi listi bazilike.
3. Pla Nueng Manao-dušen brancin z aromatično omako iz svežega čilija, česna,korandra, limetinega soka ter sojine omake.
4. Ovcrta bela riba z paradižnikom, kumarico, ananasom,čebulo,zeleno papriko in sladko kislo omako.
5. Pla Pow- cel brancin na žaru napolnjen z zelišči kot sladka bazilika, limonina trava, zavit v bananin list, ponovno na žar in postrežen s čili omako.
6. Pla Jean- ovrta bela riba z ingverjem, gobicami ter mlado čebulo.
7. Hoy Op-školjke z limonino travo, sladko baziliko z omako iz čilija, limetinega soka ter sojine omake.
8. GungGratiem Prik Thai-Hitro pečeni veliki škampi z česnom, papriko in koriandrom
9. Gung Paht Prik-hitro pečeni veliki škampi z čilijem,,čebulo in mlado čebulo.
10. Gung Paht Tua Lantaw- hitro pečeni veliki škampi z hrustljavim mangom in gobicami.
11. Kung Path Bai Kaprow- hitro pečeni veliki škampi z čilijem in svežimi listi posebne bazilike
12. Prio Wan Gung- hitro pečeni veliki škampi z paradižnikom,kumaricami,ananasom, čebulo, zeleno papriko ter sladko kislo omako.
13. Gung Ob Maw Din-na pari kuhani veliki škampi v lončeni posodi z gobicami, steklenimi testeninami v kisli omaki z ingverjem, čebulo, zeleno in česnom.
14. Gung Sawoy-ocvrti veliki škampi z rdečim karijem, pečenim kokosom, zelenim fižolom,in kaffir limonetinimi listi.
15. Panaeng Gung-suh rdeč kari z velikimi škampi z panaeng kari pasto, kokosovim mlekom in svežimi listi sladke bazilike.
16. Paht Reua Bo-mešanica velikih škampov,sipic,rakovih klešč,različnih školjk, na hitro mpopečeno v pikantni omaki z kaffir limoneto,mlado čebulo, sladkimi listi bazilike ter čilijem.
17. Pla Muek Paht Gratiem Prik Thai-mehki koščki sipic hitro popečenim z limonino travo, čebulo, mlado čebulo, svežimi sladkimi lističi bazilike ter čilijem.
Govedina:
1. Neua Paht Prik-hitro popečena govedina z čilijem,česnom in mlado čebulo.
2. Seua Rawng Hai-Na žaru pečen goveji zrezek, razrezan in serviran z tajsko čilijevo omako, koriandrovimi listi in limonetinim sokom servirano cvrčeče na vročem krožniku.
3. Neua Paht Namman Hoi- hitro popečena govedina z gobicami,zeleno papriko,mlado čebulo v ostrigini omaki.
4. Neua Paht Yawd Pak Namman Hoi- hitro popečena govedina z hrustljavim brokolijem v ostrigini omaki.
5. Neua gratiam- govedina z česnom
6. Neua gra-Tah- tenke rezine govejega zrezka marinirane v tajskem viskiju, sojini omaki,ingver in ostrigini omaki in nato pečeno na žaru.
Svinjina:
1.Sikrong Mu Ping-svinjska rebrca marinirana v naši specialni omski za žar , nato pečeno na žaru.
2.Moo Prio Wan- hitro popečena svinjina z sladko kislo omako z koščki ananasa, kumaric in zelene paprike.
3.Moo Paht Bai Kaprow- hitro popečena svinjina z svežim čilijem in lističi bazilike.
4.Moo Paht Khing-trakovi hitro popečena svinjine s svežim ingvarjem, mlado čebulo in gobicami.
5.Moo Paht Prik Khing- hitro popečena svinjina z karijevo pasto, kokosovim mlekom, zelenim fižolom z kaffir limonetinimi listi.
Riževe jedi:
1.Khao Suay- na pari kuhan jasminov riž
2.Khao Paht Ayudhya-ovcrt riž z škampi, piščancem, sipami, mlado čebulo, grahom in jajcem.
3.Khao Paht Khai-ocvrt riž z jajcem, grahom, čebulo in začimbami.
4.Khao Paht Gai/Moo/Gung-ocvrt riž z piščancem, ali svinjino ali s škampi ter čebula,grah, paradižnik in jajca.
5. Khao Ob Mapraw-ocvrt riž z kokosovo smetano in začimbami.
6.Khao Paht Namman- ocvrt riž z mlado čebulo in začimbami.
Testenine- nudlni:
1.Kuay Tio Paht Thai-ravne riževe testenine, hitro popečene z dodatkom svinjine, piščanca ali škampov po želji ter vršički, mlado čebulo, jajci ter zdrobljeni pečeni arašidi.
2.Ba Mee Phat-jajčne testenine hitro popečene z vršički, česnom ter mlado čebulo.
3.Kuay Tio Paht See Iew- jajčne testenine z jajci, brokolijem ter črno sojino omako z svinjino,piščancem ali škampi.
Zelenjava in vegetarijanske jedi:
1.Popia Tawt- mleto korenje, zelje,gobice, vršički, prozorne testenine, zavito v tanke riževe palačinke, hurstljavo ocvrto servirano s sladko kislo omako.
2.Pak Chup Pang Tawt-mešana sezonska zelenjava v tampura testu, ocvrto in postreženo z sladko kislo omako.
3.Som Tum Ayudhya-naribana zelena papaja, mešana z paradižniki, zelenim fižolom, čilijem in zdrobljenimi popečenimi arašidi z limonetinim prelivom.
4.Tom Yam Hed- V juhu so gobice, limonina trava, galangal, limonetin sok, čili in kaffir listi.
5.Tom Kha Pak-pohunana zelenjava v kokosovem mleku, z limonino travo, galangal, kaffir listi in pečen rdeč čili.
6.Paht Makeua-Na hitro popečen svež jajčevec z črno fižolovo omako, sveži listki bazilike in čilijem.
7.Paht Pak-mešana sezonska zelenjava na hitro popečena s sojino omako.
8.Paht Pak Namman Hoi- mešana sezonska zelenjava na hitro popečena s ostrigino omako.
9.Prio wan pak- mešana sezonska zelenjava na hitro popečena s sladko kislo omako.
10.Paht Pak boong-Na hitro popečena vodna špinača z čilijem, česnom, ter črno fižolovo omako.
11.Gaeng Keo Wan Pak- pekoča, mešana sezonska zelenjava z zelenim karijem ter kokosovim mlekom.
12.Gaeng Peht Pak-mešana sezonska zelenjava z rdečim karijem ter kokosovim mlekom.
13.Gaeng Garee Pak- mešana sezonska zelenjava z nepekočim rumenim karijem prahom.
14.Kuaytio Paht Thai-ploščate riževe testenine, na hitro popečene z vršički, mlado čebulo, jajci in zdrobljenimi popečenimi arašidi.
Torej, kaj bi? Izgleda zelo preprosto. Zmečeš skupaj, pa ješ.
FK